Hoogleraar: ‘Koning is voor demonstranten symbool van institutionele macht’

oor de derde maal in korte tijd is koning Willem-Alexander uitgejouwd door demonstranten. Gisteren werd geprotesteerd in Nijmegen, waar de koning het nieuwe hoofdgebouw van het Radboudumc opende.

De koning lijkt geen bezoek in het land meer te kunnen afleggen zonder te worden geconfronteerd met boze, schreeuwende betogers.

‘Schaam je kapot, schaam je ­kapot!’ De tirades vlogen koning Willem-Alexander gisteren naar zijn hoofd. Dat was onlangs ook al zo op Prinsjesdag, waar hij met koningin Máxima en kroonprinses Amalia net uit de Glazen Koets kwam en op middelvingers werd getrakteerd, en bij een werkbezoek aan De Peel.

In Nijmegen, bij het Radboud universitair medisch centrum, stond gisteren een handjevol ­demonstranten klaar voor een koud welkom, met blauw-wit-rode vlaggen en de op karton ­geschreven tekst ‘Willem verrader’.

Onbehagen

Peter Achterberg, hoogleraar aan de Tilburg University en gespecialiseerd in onder andere maatschappelijke onvrede, ziet het als een nieuwe uiting van onvrede. ,,Als je het thuis koud hebt, zet je ook de verwarming hoger – al is dat nu misschien niet het juiste voorbeeld. In plaats van zich terug te trekken of naar drugs te grijpen, zie je nu meer een houding van ‘we gaan er verdomme wat aan doen’. Dat onbehagen zag je ook al bij de gele hesjes.”

Willem-Alexander lijkt voor velen het ultieme symbool van de institutionele macht, ziet Achterberg. ,,Ze hebben het idee dat die mensen er niet voor hen zitten. Dat zie je ook bij premier Mark Rutte, bij rechters en bij ­iemand als RIVM-baas Jaap van Dissel. Zij hebben ook geregeld te maken met hevige protesten. Het wantrouwen is heel groot.”

Complottheorieën…lees verder…

Marcel Vink. (30 september 2022 vrijdag). Hoogleraar: ‘Koning is voor demonstranten symbool van institutionele macht’. De Limburger. https://advance-lexis-com.tilburguniversity.idm.oclc.org/api/document?collection=news&id=urn:contentItem:66H1-MXG1-F0BS-13TX-00000-00&context=1516831.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *