Je kunt je druk maken over van alles. Van je werk en je carrière tot je gezondheid. Van hoe je eruit ziet tot de keuze tussen een X-Box en een Playstation. Een veelgehoorde klacht is dan ook dat mensen alleen maar oog hebben voor zichzelf. Alleen maar koersen op de eigen, kleine bekommerringetjes, zonder zich daadwerkelijk druk te maken over het grotere verhaal. Zonder nog samenbindende idealen te hebben die het pieter-peuterige eigenbelang overstijgen. Sociologen zijn daar vanouds bang voor. Dat met modernisering de samenleving uit elkaar valt. Ook Michiel van Rijn, inzender van de allereerste lezersvraag aan de Socioloog des Vaderlands, maakt zich daar druk over. Hij vraagt: ‘Is het utopisch denken nog aanwezig onder de Nederlanders?’ [ lees verder]

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *